Du er her

Blogg


Forskning i skolefritidsordningen

Barn kan forske i skolefritidsordningen! Det er gøy, det er en  læringsstøttende aktivitet, det er billig og de ansatte selv kan ha ansvar for aktiviteten. Her er en utførlig veileder om du er fra en skole som vil prøve dette. 


Arrangørveiledning for foreldre

Her er en veiledning til dere foreldre som vil arrangere forskerutstillingen Hvorfor det? for barna ved deres skole. Det er noe forberedelser, men mesteparten av arbeidet foregår i en 4-6-ukers periode rett før utstillingen. Er man en liten gruppe som deler på oppgavene, er dette helt overkommelig, meningsfylt og moro!


Gode og dårlige spørsmål

Det er en uendelige mye man kan lure på.  Jeg synes jakten på det gode spørsmålet er noe av det morsomste av "Hvorfor det?" og elsker å snakke med barna om mulige forskningsspørsmål. Men selv om jeg liker å undre meg over alt mulig, kan noen spørsmål være vanskelige å forske på. 


1, 2 eller 3

Etter invitasjonen har gått ut i klassen, summer det blant barna som vil delta på ”Hvorfor det?”.  To spørsmål fyller hodene deres: Hva skal jeg forske på? Og hvem skal jeg forske med?


Tid for undring

Utstillingsdagen er en fantastisk opplevelse. Allikevel er det tiden sammen med barna på forhånd som er min favorittdel av Hvorfor det?. Samtalene hvor vi fabler om det vi ser rundt oss,  hvor verden åpner seg og blir til en Aladdins hule med de mest fantastiske skatter. 

”Tenk om…. Hva hvis… Det var merkelig… Hvorfor…? Jeg lurer på…”


Å eie sitt eget prosjekt

Noe av det viktigste barn opplever gjennom Hvorfor det?, er å eie sitt eget prosjekt. Mange barn har lite valg gjennom skoledagen og har fritiden fylt med strukturerte aktiviteter. Men når de deltar i Hvorfor det?, velger de selv sine spørsmål, sine metoder og sin presentasjon.  


Slik startet Hvorfor det?

I 2011/2012 tilbrakte vår familie ett år i Boston, USA. Utpå vinteren kom Aurora, som på den tiden var 8 år, hjem fra skolen med en lapp.  Det var et informasjonsark om science fair, arrangert av noen foreldre ved skolen. ”Dette vil jeg være med på!”, erklærte hun og begynte å fable om hva hun skulle forske på.  


Hvordan komme i gang?

Har du lyst til å arrangere Hvorfor det? ved din skole? Her er en oppskrift på hvordan du kommer i gang.  Du kan også se hvilke avklaringer du bør gjøre før du oppretter en egen nettside for ditt lokale Hvorfor det?.