Tid for undring

Utstillingsdagen er en fantastisk opplevelse. Allikevel er det tiden sammen med barna på forhånd som er min favorittdel av Hvorfor det?. Samtalene hvor vi fabler om det vi ser rundt oss,  hvor verden åpner seg og blir til en Aladdins hule med de mest fantastiske skatter. 

”Tenk om…. Hva hvis… Det var merkelig… Hvorfor…? Jeg lurer på…”

Når vi går ut av skjermene våre og begynner å sanse verden rundt oss,  kjenner vi hvordan jorden lukter etter et regnvær, vi ser farger og bevegelser rundt oss og merker  at omgivelsene er fulle av liv og hendelser.  For meg har dette vært en mulighet for å snakke sammen i familien om det vi ser og opplever i livene våre og ikke bare alt vi skal rekke å gjøre og plikter vi skal utføre.  

Undringssamtalen er den beste gaven Hvorfor det? kan gi til foreldre og barn.  Om det er vanskelig å starte den, gå en tur sammen rundt i rommet til barnet, andre steder i huset, ut i nabolaget, i skogen, på torget eller hvor dere vil. 

Dere kan gjøre det som en sansetur hvor dere velger dere ut én sans og legger merke til mest mulig:  Stå stille og la øynene streife over alt dere kan se. Lukk øynene og bare lytt, lenge. Eller hold for både øyne og ører og trekk pusten dypt inn gjennom nesen. Verden er full av lukter. Hva kan det være?

Det kan også være en samletur hvor barnet tar bilder av det som er spennende, gjør lydopptak eller samler inn forunderlige ting som trigger interessen. 

La fantasien flyte fritt,  lek dere i idéer.  Ikke la fornuften og oppslagsverkene komme inn for tidlig.  Det skal være moro, en lek dere har sammen, en oppdagelsesferd hvor fantasien er kompasset og kartet skribles ned ettersom dere går. 

Etter hvert dukker spørsmålene opp, de fleste er kanskje ikke forskbare, men noen kan være det. Disse går det an å samle i en notisbok. Det er fint å samle mange idéer til forskningsprosjekt før barnet lander hva som skal undersøkes nærmere. 

Temaene som kan dukke opp er flere og mer allsidige enn man skulle tro. Alt som er rundt oss kan vi undre oss over. Hvorfor er det slik? Skolen har delt inn kunnskapen i fagområder, men alt handler om hvordan verden rundt oss henger sammen.  Selv om mange tenker på fysikk og kjemi som typiske forskerfag, er historien til menneskene rundt oss og stedet vi bor på også fint å undersøke. Hvordan menneskene rundt oss lever, hva de liker og særlig hvordan barn er, er også spennende spørsmål.  Musikk, bøker, kunst, språk, idrett,  leker, data, mat, dyr, natur…. Verden er full av muligheter for undring.  

For meg er undringssamtalen blitt en livsstil og samtaler med barn den beste veien til å se verden som ny.