Primary tabs
Korsvoll skole 2024
Korsvoll skole 2024
Program for utstilling søndag 24. november!
Velkommen til utstilling av plakatene! Her er foreldre, familie og venner velkommen til å se hva barna har forsket på!
Sted: Korsvoll skole (gymsalen)
Dato: Søndag 24. november
Program:
- Kl 11.30: Oppmøte for alle barna som har forsket og laget plakat
- Kl 12.00: Dommere går rundt og ser på plakatene. Forskerne må stå ved plakatene sine. Annet publikum kan besøke Kafé "Derfor" og vrimle i "nye gymsalen"
- Kl 13.00: Utstillingen er åpen for alle
- Kl 14.00: Premieutdeling
Vi er ferdig ca 1530-1600.
Hva er "Hvorfor Det"?
"Hvorfor Det" er en kul og enkel måte å prøve seg på litt "ekte" forskning. Enten som et solo-prosjekt, eller sammen med 1 - 2 andre barn (maks 3 stk i en gruppe).
- Barna forsker på et spørsmål som de selv velger.
- Deltakere får en plakat som de skal fylle med innhold fra forskningen sin.
- Resultatet stilles ut på den store "Hvorfor Det?"-dagen den 24. november på Korsvoll skole hvor foreldre, familie og venner er velkommen til å være med.
Tips til hvordan barna gjør forskningen er beskrevet her.
I fjor var det rundt 150 barn som deltok, og det dukket opp kjendiser og ekte forskere på utstillingsdagen, og barnas forskningen ble presentert på radio på NRK. Her er bilder fra en tidligere utstilling
Hvem kan delta?
Alle elever fra 3.-7. trinn ved Korsvoll skole er invitert til å delta.
Påmelding:
Siste frist for påmelding er 21. oktober (mandag). Påmelding koster 50,- og skal betales med Vipps til FAU Korsvoll (#103293). NB! Merk betalingen med barnets navn.
Barnet melder seg på individuelt. Barna kan eventuelt samarbeide med andre på samme trinn, og fra tidligere erfaringer anbefaler vi ikke mer enn 3 barn per prosjekt.
Hvordan fungerer det?
Det er frivillig å delta, og arbeidet skjer på fritiden over ca 4 uker.
Barnet melder seg på og tenker ut en gøy ting å forske på.
Man kan forske alene eller i en liten gruppe (max 3 elever) som samarbeider om ett spørsmål. Barna trenger ikke gå i samme klasse, men på samme trinn.
Barna bruker Nysgjerrigpermetoden i forskningsarbeidet sitt. Se to animasjonsfilmer på nettsiden vår som forklarer metoden enkelt.
Forskningsresultater presenteres på en plakat (som barna får utlevert av oss) som innleveres søndag 17. november (se detaljer om tid og sted i tidsplanen).
Plakatene stilles først ut på filmrommet på skolen i en uke hvor alle klassene vil komme for å se på forskningen deres og stemme for favorittplakaten sin.
På "Hvorfor Det?"-dagen stilles plakatene ut i gymsalen på Korsvoll skole. Ekte forskere kommer for å høre og se på det barna har forsket på og gi gode tilbakemeldinger! Forskere og publikum velger vinnere i forskjellige kategorier, og alle deltakere får t-skjorte og diplom.
Her kan du se en del filmer om forskning og "Hvorfor det?" og klipp fra tidligere utstillinger.
Når skjer hva?
- 21. oktober (mandag) kl.18:00-19:30: utlevering av plakater og siste frist for påmelding. Sted: Korsvoll Skole, hovedinngangen
- 17. november (søndag): innlevering av plakatene. Sted: Korsvoll Skole, hovedinngangen
- 24. november (søndag): "Hvorfor Det?"-dagen og utstilling i gymsalen på Korsvoll Skole og alle er velkommen! Da kan barn, foreldre, besteforeldre, venner mm. komme og se på forskningsprosjektene og være sammen under premieutdelingen.
Uken før selve "Hvorfor Det?"-dagen vil det også være en elevutstilling i filmrommet på Korsvoll skole. Her skal hver klasse, sammen med læreren sin, komme og se på plakatene
Litt mer om "Hvorfor Det?"-dagen
På "Hvorfor Det?"-dagen er det gratis inngang. Det blir kafé, og premiering av alle deltakerne, men også kåring av utstillingens høydepunkter for hvert trinn og på tvers av trinnene, etter vurdering av dommerne. Disse er voksne med forskerbakgrunn som arrangementskomite rekrutterer for dagen. En plakat får dommerprisen og vil utstilles i skolebiblioteket fram til skoleslutt i 2024.
---
- Spesiell takk til Olav Thon-stiftelsen for støtte til en ny 5 års periode
- Mange takk til FAU, Korsvoll skole!
- Følg oss på Facebook-siden vår for en regelmessig oppdatering!
Hvordan forsker du?
Dette lurer jeg på
Det å stille gode spørsmål er veldig viktig for det videre forskningsarbeidet.
Følg med på det som skjer rundt deg og legg merke til når du synes noe er rart. Velg gjerne spørsmål rundt ting du er spesielt interessert i eller fra hjemstedet ditt. Det er lurt å ha en liten bok du kan skrive ned ting du lurer på. Snakk med venner og foreldre.
Hvorfor er det slik?
Nå skal du prøve å svare på spørsmålet ditt. Hva kan årsaken være? Kan det være fordi…? Dette kalles å sette opp en hypotese, som betyr et forslag til forklaring. Skriv gjerne ned flere hypoteser som du tror kan være riktige.
Lag en plan
Prøv å finne ut mer om det temaet du har valgt.
Tenk på disse tingene: Hvor kan jeg finne ut noe om dette? Hvordan kan jeg gjøre undersøkelser? Hvem kan jeg spørre? De som jobber biblioteket, er eksperter på å lete etter stoff om ulike emner. Du kan også søke på internett, slå opp i leksikon eller spørre en ekspert.
Når du har samlet mer kunnskap, er det lettere å velge hvilke hypoteser du vil undersøke nærmere og hva slags undersøkelser du selv kan gjøre.
Gjøre undersøkelser
Nå skal du selv gjøre undersøkelser for å sjekke om hypotesen din stemmer. Let etter både ting som kan tyde på at hypotesen er riktig, og ting som kan tyde på at den er feil. Kanskje du kan gjøre en test, ett forsøk eller en spørreundersøkelse?
Du observerer, teller og måler og noterer, ringer, leser, spør og graver.
Dette har jeg funnet ut
Etter du har gjort undersøkelsene dine, må du fortelle om hva du har funnet ut. Har du funnet ut noe som tyder på at hypotesen din er riktig? Eller kanskje resultatene din tyder på at hypotesen er feil?
Mange ganger kan resultatene være usikre. Prøv likevel å forklare hva du har funnet ut og hvorfor det ble slik.
Fortell til andre
Plakat. På forskerutstillingen skal du vise frem det du har funnet ut på papp-plakat som kan stå på et bord.
Muntlig fremføring. Du skal fortelle om forskningen din til dommere som er ekte forskere. Det er lurt å øve på forhånd. Fremføringen skal bare ta 2-4 minutter.
Etterpå kommer det mange fra publikum som også er interessert i å høre om forskningen din.