Korsvoll skole 2020

Korsvoll skole 2017
Korsvoll skole

Korsvoll skole 2020

Informasjon

Bli med og forske med "Hvorfor det?" på Korsvoll skole høsten 2020! 

I år kommer Statsminister Erna Solberg og kunnskapsminister Guri Melby for å møte forskerbarn! 
Her kan du se bilder av alle plakatene! (Flickr)

Er det noe du er nysgjerrig på og vil finne svar på?

Alle elever fra 3.-7. trinn på Korsvoll skole inviteres til å forske på egne spørsmål. Barnas forskning vises fram på plakater og film. Antakelig vil alle plakatene bli utstilt i filmsalen, der en del av klassene vil se dem (er opp til hver lærer). Vinnere kåres på en egen Hvorfor det-dag på skolen 9. desember i skoletiden, ledet av skolen. Dette blir altså annerledes enn i fjor på grunn av smittevern. Planene er usikre og kan komme til å endres pga. koronasituasjonen, i samråd med skolen.   

Det er frivillig å delta, og arbeidet skjer på fritiden over fem uker. Man kan forske alene eller være 2-3 som samarbeider om ett spørsmål. Det enkleste er ofte å være maks 2, men pass på å ikke utestenge noen. Barna trenger ikke gå i samme klasse, men på samme trinn.  

Resultatet av forskningen samles på en plakat. Lenger ned på siden ser du forslag til de tingene som kan være med på plakaten. I tillegg lager barna en kort film der de forteller om prosjektet sitt, med et visst format, innhold og lengde. 

Ekte forskere vil se på det dere viser fram og gi dere tilbakemeldinger! Det blir t-skjorte og diplom til alle. Forskerne kårer et vinnerprosjekt på hvert trinn. Det blir også premie til det beste prosjektet på tvers av trinnene og til den mest kreative plakaten og filmen. 

Her kan du se en del filmer om forskning og "Hvorfor det?" og klipp fra tidligere utstillinger.

Tidsplan
Påmeldingsfrist (hvert barn må meldes på)
søndag, 8. november 2020 - 23:30
På nettsiden. Husk å betale kr 50 m/barnets navn
Innlevering av ferdig plakat+kort film om prosjekt
søndag, 22. november 2020 - 18:30
Ved skolen: Kl.18.30 3.-4.trinn. Kl.19, 5.-7.trinn

Kontakt arrangøren

Nicolas Dupont
Plakat

Hvordan forsker du?

Dette lurer jeg på

Det å stille gode spørsmål er veldig viktig for det videre forskningsarbeidet.

Følg med på det som skjer rundt deg og legg merke til når du synes noe er rart. Velg gjerne spørsmål rundt ting du er spesielt interessert i eller fra hjemstedet ditt. Det er lurt å ha en liten bok du kan skrive ned ting du lurer på. Snakk med venner og foreldre.

Dette lurer jeg på

Hvorfor er det slik?

Nå skal du prøve å svare på spørsmålet ditt. Hva kan årsaken være? Kan det være fordi…? Dette kalles å sette opp en hypotese, som betyr et forslag til forklaring. Skriv gjerne ned flere hypoteser som du tror kan være riktige.

Hvorfor er det slik?

Lag en plan

Prøv å finne ut mer om det temaet du har valgt.

Tenk på disse tingene: Hvor kan jeg finne ut noe om dette? Hvordan kan jeg gjøre undersøkelser? Hvem kan jeg spørre? De som jobber biblioteket, er eksperter på å lete etter stoff om ulike emner. Du kan også søke på internett, slå opp i leksikon eller spørre en ekspert.

Når du har samlet mer kunnskap, er det lettere å velge hvilke hypoteser du vil undersøke nærmere og hva slags undersøkelser du selv kan gjøre.

Lag en plan

Gjøre undersøkelser

Nå skal du selv gjøre undersøkelser for å sjekke om hypotesen din stemmer. Let etter både ting som kan tyde på at hypotesen er riktig, og ting som kan tyde på at den er feil. Kanskje du kan gjøre en test, ett forsøk eller en spørreundersøkelse?

Du observerer, teller og måler og noterer, ringer, leser, spør og graver.

Gjøre undersøkelser

Dette har jeg funnet ut

Etter du har gjort undersøkelsene dine, må du fortelle om hva du har funnet ut. Har du funnet ut noe som tyder på at hypotesen din er riktig? Eller kanskje resultatene din tyder på at hypotesen er feil?

Mange ganger kan resultatene være usikre. Prøv likevel å forklare hva du har funnet ut og hvorfor det ble slik.

Dette har jeg funnet ut

Fortell til andre

Plakat. På forskerutstillingen skal du vise frem det du har funnet ut på papp-plakat som kan stå på et bord.

Muntlig fremføring. Du skal fortelle om forskningen din til dommere som er ekte forskere. Det er lurt å øve på forhånd. Fremføringen skal bare ta 2-4 minutter.

Etterpå kommer det mange fra publikum som også er interessert i å høre om forskningen din.

Fortell til andre