9. desemberKorsvoll skole

For foreldre

Informasjon

Alle elever fra 3.-7. trinn ved Korsvoll skole er invitert til å delta og vise fram forskning på egne spørsmål. I år blir forskningen til deltakerne vist fram både på skolen og digitalt. Pga. koronasituasjonen blir det litt endringer sammenlignet med hvordan Hvorfor det? er arrangert tidligere. Både for å ivareta smittevern, men også fornye konseptet og gi barna en god opplevelse! Vi kan ikke arrangere en utstilling for familien på skolen i år, men det blir arrangement i skoletiden for elevene. Planene kan endres noe pga. koronasituasjonen, i samråd med skolen.

Barna bruker Nysgjerrigpermetoden i forskningsarbeidet sitt. Se to animasjonsfilmer på nettsiden vår som forklarer metoden enkelt. Om du vil vite mer, se lærerveiledningen her som er nyttig for deg som foresatt.

Hvert barn må meldes på individuelt. Det koster kr 50,- per barn. I påmeldingen skriver dere hvem barnet eventuelt skal forske sammen med. Også partneren må melde seg på. Gi beskjed hvis noen ønsker å melde seg av eller endre forskningsspørsmål. Hver deltaker får en gratis t-skjorte og diplom!

Betal til konto (se påmeldingssiden) eller Vipps til Ulla Lie (97512155) hos foreldrearrangørene. NB! Merk betalingen med barnets navn.

Plakater

En plakat deles ut til hvert barn/forskergruppe. Om oppsatte tider ikke passer, eller ved påmelding etter fristen, send mail til hvorfordet.korsvoll@gmail.com, så finner vi en løsning! Etter innlevering av den ferdige plakaten 22. november, blir plakatene fotografert og vist fram digitalt for forskerne som er dommere, sammen med filmene om hvert prosjekt. 

Film av hvert prosjekt
Hver forskergruppe/elev lager også en kort og enkel film om forskningsprosjektet sitt (ev. kun film av plakaten der eleven ikke er med på bildet, men med lyd). Filmen blir tilgjengelig for forskerne som er dommere. Skolen vil kunne vise filmene, og filmene vil trolig legges ut på en egen visningsplattform, for eksempel YouTube/Wordpress (er til avklaring). Det blir innhentet samtykke til visning av film (eller lydfilm) i forbindelse med påmeldingen (se Påmeldings-fanen på denne siden). 

NB! Filmen skal også sendes inn 22. november! Informasjon om hvordan filmen sendes inn, blir sendt ut til deltakerne.

Viktig informasjon om utforming av filmen deres:

 • Filmen bør ikke være lenger enn 2 minutter.  
 • Filme med det dere har tilgjengelig, for eksempel mobil eller Ipad. 
 • Sett av tid til å øve og prøvefilme. Da får dere testet ulike måter å filme på og om lys og lyd fungerer. Gjør opptaket et rom uten for mange forstyrrelser. 

Vi ber dere svare på disse tingene:  

 • Hva dere heter til fornavn? 
 • Hva ville dere forske på og hvorfor? 
 • Hva hadde dere som hypoteser?  
 • Hvordan prøvde dere å sjekke det ut? 
 • Hva fant dere ut?
 • Til slutt: Hva syns dere om å være med på Hvorfor det? 

Kanskje vil dere intervjue hverandre? Dere trenger ikke være med på filmen selv, men kan bare filme forskningsprosjektet, hvis dere vil. Noen liker å redigere filmer med for eksempel appene Imovie  og Alive Movie Maker. Men det er ikke noe du må bruke, bare hvis du vil. Det holder med et helt enkelt filmklipp! 

Råd og tips 

Kanskje har barna spørsmål om hva de skal forske på eller ønsker praktisk hjelp? Elever og foreldre kan ta kontakt med foreldrearrangørene via hvorfordet.korsvoll@gmail.com for å få råd og hjelp.

Fremvisning på skolen og digitalt

Skolen arrangerer en Hvorfor det?-dag i skoletiden 9. desember. Tidspunkt og endelig opplegg avklares få dager før pga. ministerbesøk og ev. endring i korona-reglene. Forskningsprosjektene stilles før det ut i filmsalen, der lærere kan ta med klassen sin for å se på (det er opp til læreren å bestemme). I tillegg blir det en "digital utstilling" av plakatene og filmene, som familiene, lærere og elever kan se. Informasjon sendes ut om dette. 

Premiering

Det blir diplom og t-skjorte til alle deltakere! Og kåring av vinnere med premier, etter vurdering av dommerne (foregår digitalt). Det er voksne med forskerbakgrunn som er dommere. Vi ber foresatte med forskerbakgrunn om å melde seg som dommer til hvorfordet.korsvoll@gmail.com!

Foreldrebistand

Mange barn vil sikkert be om litt hjelp hjemme. Se denne nettsiden med tips og råd til hvordan du kan hjelpe dem i gang. Det er også mulig å ta direkte kontakt for bistand fra foreldrearrangørene.

Kanskje kan du tenke deg å bli med i arrangementskomiteen for neste år? Ta kontakt.

Takk til: 

 • Skoleledelsen, lærerne, AKS o.a. ansatte ved Korsvoll skole
 • Statsministeren og kunnskapsministeren for at de vil besøke årets forskerbarn!
 • Alle de som stiller som dommere
 • Olav Thon-stiftelsen for støtte til 5 års drift! Det går bl.a. til vandrepokalen, som er plassert på skolen.   
 • Lions, Oslo/Nordberg
 • Lokale medier for fin omtale
 • PK fra NRK Super for motivasjonsfilm
 • FAU

Tidsplan

Påmeldingsfrist (hvert barn må meldes på)
Søndag, 8. november 2020 - 23:30
På nettsiden. Husk å betale kr 50 m/barnets navn
Innlevering av ferdig plakat+kort film om prosjekt
Søndag, 22. november 2020 - 18:30
Ved skolen: Kl.18.30 3.-4.trinn. Kl.19, 5.-7.trinn

Kontakt arrangøren

Nicolas Dupont
E-post
hvorfordet.korsvoll@gmail.com
Telefon