Gode og dårlige spørsmål

gode

Gode og dårlige spørsmål

Det er en uendelige mye man kan lure på.  Jeg synes jakten på det gode spørsmålet er noe av det morsomste av Hvorfor det? og elsker å snakke med barna om mulige forskningsspørsmål. Men selv om jeg liker å undre meg over alt mulig, kan noen spørsmål være vanskelige å forske på. 

Kjennetegn ved gode spørsmål

 1. Det er noe man selv er interessert i.
 2. Det går an å lage minst et forslag til forklaring.
 3. Det går an å sjekke om forklaringen kan være riktig ved gjøre egne undersøker med eksperimenter, spørreundersøkelser eller intervjuer.
 4. Det er gøy å gjøre undersøkelsene.

 

Dette er forskning som du ikke bør gjøre:

 1. Farlige undersøkelser. Jeg er for eksempel ganske lettet over at en 10-åring i gata mi ikke gikk videre med atomkraft-prosjektet sitt. En annen ville gjerne forske på Plumbo, det ble også heldigvis avblåst. Og han som ville sjekke om han greide å klatre med sugekopper opp til taket via en høy en glassvegg, - tenk om han hadde falt ned! I trafikken er det også viktig å være forsiktig.Noen eksperimenter medfører så stor risiko for skader, brann og eksplosjoner at det er best å ikke gjøre det.

 

 1. Slemme eller pinlige undersøkelser. Både mennesker og dyr skal bli behandlet med respekt, det betyr at de skal slippe å gjøre noe som er ekkelt, vondt eller noe de ikke vil. Det er også lurt å unngå noe som andre mennesker synes er pinlig eller privat.  Men noen personlige spørsmål går det an å stille i en spørreundersøkelse dersom de som svarer kan være helt sikre på at ingen får vite hva akkurat de har svart. Det går for eksempel an å spørre om følelser som forelskelse eller hva man foretrekker eller synes om personlige ting dersom undersøkelsen er helt anonym. 

 

 1. Ulovlige undersøkelser.  Det er ikke lov å ødelegge eller ta noe som andre eier. Og man må spørre om lov først hvis man skal filme noen eller gjøre undersøkelser på et kjøpesenter.

 

 1. Plage dyr. Dyrene har en egen lov som beskytter dem fra unødvendig og plagsom forskning.  Du kan derfor ikke gjøre undersøkelser som dyrene ikke liker eller er farlig for dem. Men det er lov å følge med på hva dyrene selv velger å gjøre i sitt vanlige liv eller å gjøre vanlige ting med kjæledyrene sine.

 

 1. Det du kan regne ut eller slå opp i en bok. Det er best å velge et spørsmål der man selv må gjøre en undersøkelse og ikke bare presentere fakta fra Wikipedia.

 

 1. Forskning utenfor vår tid. Det kan for eksempel være vanskelig å gjøre egne undersøkelser på dinosaurer eller Djengis Khan siden de døde for lenge siden.

 

 1. Forskning langt borte. Både Afrika og Mars er såpass langt unna at det blir upraktisk å komme seg dit for å gjøre egen forskning.